Zsírfogó berendezések tisztítása

Üzemi konyhák, éttermek, húsfeldolgozó, illetve konzerv üzemek működése során zsíros, olajos élelmiszerhulladékkal szennyezett víz kerülhet a csatornába. Emiatt kötelező a zsírleválasztó berendezés telepítése, tisztítása, karbantartása.

Zsírfogó berendezések tisztítása, karbantartása

Üzemi konyhák, éttermek, húsfeldolgozó, illetve konzerv üzemek működése során zsíros, olajos élelmiszerhulladékkal szennyezett víz kerülhet a csatornába. Ezekben az esetekben környezet és vízvédelmi előírások miatt kötelező zsírleválasztó berendezés telepítése, működtetése; melynek szerves részét képezi a berendezés rendszeres tisztítása.

Ha a berendezés jól működik a rajta keresztül folyó szennyvízből leválasztja a zsírt, olajat és az ülepedő szilárd, szerves maradékot. Így biztosítja a megfelelő, csatornába bocsátási szennyvíz határértékeket. A dugulás, illetve a csatornabírság elkerülése érdekében az olajat, zsírt és a kiülepedett szerves hulladékot a terheléstől függő gyakorisággal ki kell termelni a leválasztó berendezésből. Ha ez nem történik meg, a berendezés hatásfoka rohamosan csökken és rövid idő elteltével a működése leáll. A beáramló szennyezet vizet nem képes megtisztítani, és az addig visszatartott tömény szennyeződés esetenként a csatornába kerül. Ezért a berendezéseket az üzemi körülményektől függő gyakorisággal, de minimálisan 2 havonta egyszer, leürítés, kitisztítás után célszerű, felülvizsgálni, karbantartani. 

A Faragó Környezetvédelmi Kft. több mint 20 éve foglalkozik ezen feladatok szakszerű elvégzésével. Ennek eredményeként 2013-tól cégünk a Hauraton Magyarország Kft. által forgalmazott zsír- és olajleválasztó berendezések hivatalos karbantartója.

 Modern gépjárműparkunk segítségével a nehezen megközelíthető (pl. mélygarázsban, pincében telepített) berendezések, valamint automata, félautomata ürítésű berendezések tisztítását és elektromos karbantartását is el tudjuk végezni. 

Autóink speciális, kombinált felépítménnyel rendelkeznek. Önfelszívó tartályukkal a berendezésekben összegyűlt anyagot felszippantják, majd saját tiszta víz tartályos, nagynyomású mosójukkal az oldalfalakat, belső tartozékokat letisztítják. A kitermelt hulladékot érvényes gyűjtési és szállítási engedélyeink birtokában szállítjuk el. A hulladékokat hatósági engedéllyel rendelkező ártalmatlanító telephelyen helyezzük el.

Zsírfogó berendezések, műtárgyak működése, üzemeltetése

A zsírfogó az éttermek konyháiból, vágóhidakról, húsfeldolgozó és konzerv üzemekből származó szennyvizekből a zsírokat, keményítőket és egyéb szilárd állagú anyagokat gravitációs úton, vegyszeradagolás nélkül, fajsúly különbség alapján választja le, és tartja vissza. 

Ülepítő és zsírfogó tér: A berendezésbe érkező zsíros zagyos szennyvíz a csillapítón keresztül az iszapfogó térbe kerül, ahol megnövekedett áramlási keresztmetszet miatt lamináris (lassú, turbulencia-mentes) áramlás alakul ki, megtörténik a víznél nehezebb, szilárd részek kiülepedése, és az olaj, zsírcseppek felúszása. Az iszap az ülepítő tér alján marad, a mennyisége folyamatosan nő. A felúszott olaj és a zsírcseppek összefüggő, egyre vastagodó réteget képeznek. Az előtisztított szennyvíz olaj és zsírzáró merülőfal alatt átáramlik a kiömlő nyíláshoz. 

A zsírleválasztók által leválasztott növényi illetve állati eredetű zsírok-olajok szinte azonnal erjedésnek, rothadásnak indulnak. Az ekkor lezajlódó biológiai illetve kémiai reakciók hatására a leválasztóban lévő hulladék kellemetlen, átható, jellegzetes szagú, valamint fokozottan fertőzésveszélyes.

 Az épületen belüli elhelyezés esetén zárt rendszerű leválasztó alkalmazása szükséges. A zárt rendszer biztosítja az ürítés-tisztítás esetén felszabaduló szaghatások minimalizálását és a fertőzésveszély elkerülését.

A zsírleválasztó berendezések üzemeltetése során a következő előírásokat kell betartani:

 • – A zsírleválasztóba csak olyan szennyvíz vezethető be, ami a berendezés működését nem gátolja (emulzióképzők).
 • – A berendezés előtt „konyhamalac” alkalmazása tilos
 • – Nem vezethető be háztartási, kommunális szennyvíz illetve a csapadékvíz.
 • – A berendezést az előírt gyakoriság szerint kell tisztítani.

Zsírfogó berendezések, műtárgyak működése, üzemeltetése

Zsírfogó berendezés tisztítására és a hulladék elszállítására speciális gépkocsikat, felszereléseket használunk. A kitermelt hulladékot érvényes begyűjtési és szállítási engedélyeink birtokában szállítjuk el. A hulladékokat hatósági engedéllyel rendelkező ártalmatlanító telephelyen helyezzük el. Rendelkezünk beltéri és mélygarázsban elhelyezkedő műtárgyak tisztítására alkalmas speciális, alacsony felépítményű gépjárművekkel, berendezésekkel, felszerelésekkel. 

A zsírfogó berendezés tisztításának folyamata:

 • – Zsírleválasztó kikapcsolása (amennyiben automata), leállítása
 • – Zsírfogó tartalmának kiszippantása, ürítő csonkon, fedő lapon, vagy búvó nyíláson keresztül
 • – A műtárgy belsejének kitisztítása nagynyomású vízzel, szerviz vagy tisztító nyíláson át.
 • – Műtárgyban lévő fűtőszál (ha van) letisztítása.
 • – Műtárgyban lévő daráló (ha van) tisztítása.
 • – A tisztítás során keletkezett szennyezett víz újbóli kiszivattyúzása.
 • – A műtárgy feltöltése tiszta vízzel, üzemi szint beállítása.
 • – Zsírleválasztó visszakapcsolása (amennyiben automata).
 • – A műtárgy ellenőrzése során, a merülő falak, csövek épségét, használhatóságát vizsgáljuk, az eltéréseket a munkalapon feljegyezzük.

A zsírleválasztó aknákban végzett speciális munkálatokhoz minden szükséges és előírt felszerelés rendelkezésünkre áll. Minden dolgozónk megkapja a kötelező, rendszeres védőoltásokat és az időszakos munkavédelmi oktatásokat.

Zsírfogó berendezések üzemeltetési hibái

A zsírleválasztó berendezést, ha jól méretezték és jól építették be, akkor kifogástalanul ellátja a feladatát mind addig, amíg valamelyik leválasztott komponense át nem bukik. Ha a leválasztó tere megtelt nem látja el a feladatát, úgy viselkedik, mintha ott sem lenne. Hogy ez időben mikor következik be, rendszeres ellenőrzéssel megállapítható. Függ a befolyó víz mennyiségétől és annak zsír, olaj és szilárdanyag tartalmától.

Gyakori probléma, hogy a helyesen megtervezett, beépített berendezés terhelése a fejlesztések, termelésnövekedés hatására megnő. Amennyiben a berendezés hidraulikailag még megfelelő, akkor a tisztítási ciklusok közötti eltelt időt kell csökkenteni. A másik jellegzetes probléma, hogy a jól működő műtárgy tisztítása nem teljes körű, és/vagy elmarad a karbantartás. A berendezéseket az üzemi körülményektől függő gyakorisággal, de minimálisan 2 havonta egyszer, leürítés, kitisztítás után célszerű, felülvizsgálni, karbantartani.

A külső műtárgy telepítése

A berendezés az előre gyártott vasbeton műtárgyakba beépített szerkezeti elemekkel együtt, gyárilag szerelve kerül a helyszínre. Terepszint alá süllyesztve, a tisztító járművek részére elérhető helyre kell beépíteni. A berendezés beépítése a helyszínen szerelő jellegű, ennek megfelelően az előkészített munkagödörben rövid idő alatt elkészíthető. A műtárgy alapozását a telepítési hely talajviszonyaitól, valamint a műtárgyak tömegétől és alakjától függően a tervező írja elő. 

A műtárgyat az emelőfülei segítségével kell a helyére daruzni. A szerelésnél ügyelni kell a csőtengely pontos illesztésére és a helyes folyásirányra. Az illesztéskor ügyelni kell arra, hogy a fedélnyílások a terv szerint helyezkedjenek el. A munkagödör visszatöltése előtt a berendezések és csőcsatlakozások tömítettségét vízzárósági próbával ellenőrizni kell!

Belső berendezés telepítése

A kiválasztás során figyelembe kell venni a befogadó helység méreteit, a berendezés karbantartásához szükséges távolságokat biztosítani kell. A hulladékok eltávolításának lehetőségeit ki kell alakítani.

Üzembe helyezés, próbaüzem

A próbaüzem célja, a tisztítás technológiai paramétereinek beállítása. A berendezés tényleges teljesítőképességének gyakorlati igazolása. A próbaüzem során háromszor kell az előírásoknak megfelelően mintát venni, ezeket erre feljogosított laboratóriumban bevizsgálni. A próbaüzemet, a tapasztalatokat, eredményeket összegző Próbaüzemi Szakvélemény elkészítése zárja. A sikeres próbaüzem és a szakvélemény alapján, adja meg a hatóság, az üzemeltetési engedélyt.

Üzemeltetés, rendszeres karbantartás

A berendezés tervszerű karbantartását havi rendszerességgel, továbbá az esetlegesen előforduló különleges események alkalmával kell elvégezni. A berendezéseket az üzemi körülményektől függő gyakorisággal (havonta), de minimálisan negyedévente egyszer, leürítés után célszerű átvizsgálni. A berendezések működéséről üzemnaplót kell vezetni, amelyben a működéssel kapcsolatos minden fontosabb tevékenység (ürítés, iszapszállítás, karbantartási műveletek, esetleges hatósági ellenőrzés) rögzítésre kerül.

Megrendelés menete

Amennyiben szeretné szolgáltatásunkat megrendelni, kérem hívja ügyfélszolgálatunkat a +36 (29) 576 230 telefonszámon munkanapokon 8:00 - 16:00 között vagy írjon nekünk az info@faragokv.hu címünkre.

Minőség és garancia

A legmodernebb gépjárművekkel, eszközökkel, jól képzett, kipróbált szakembereinkkel, az egyszerű feladatoktól a bonyolult szolgáltatásig állunk Megrendelőink szolgálatára. Munkáinkra minden esetben garanciát vállalunk.

Időpont egyeztetés

Cégünk terheltségétől függően akár 48 órán belül is kiérhetünk a helyszínre, illetve vészhelyzet esetén korábban is. Kérjük egyeztessen ügyfélszolgálatunkkal pontosabb információkért.

Szeretne többet tudni?

Ha maradt megválaszolatlan kérdése vagy csak szeretné egy szakember véleményét kikérni, kérem hívja ügyfélszolgálatunkat és mi készséggel állunk rendelkezésére.

+36 (29) 576 230

Cégünk számára fontos az ügyfelek elégedettsége ezért profi, tapasztalt, magasan képzett szakemberekkel dolgozunk minőségi eszközökkel. Bármilyen kérdése van forduljon hozzánk bizalommal.

Zsírfogó berendezések tisztítása, karbantartása

image_hd33
image_a7167c70541c5c09753778828d859095.md
image_hd41